Nyíltadat-politikai döntéshozatal: Helyzetjelentés a kutatás állásáról és egy kialakulóban lévő kutatási programról

„Csak korlátozott számban áll rendelkezésre módszeres szakirodalmi áttekintés a nyílt adatokkal kapcsolatos kutatásokról, és még ritkább a nyílt adatokkal kapcsolatos politikaalkotás témáját is tárgyaló dolgozat.
A cikk, ezt a helyzetet orvosolandó, áttekinti a legmodernebb nyíltadatpolitikai-kutatásokat és ennek alapján saját kutatás programot alakít ki.
Három kulcsfontosságú témára hívja fel a figyelmet, és tárgyalja ezek hatásait a területtel kapcsolatos ismereteink bővülésére:

  • (a) Nyíltadat-politikai politikaalkotás és az elméleti ismeretek bővítése. Az alaposabban ellenőrzött és alkalmazott elméleteknek köszönhetően módszeres tudásunk kell, hogy legyen a nyíltadat-politikák tervezéséről, kialakításáról és végrehajtásáról különböző társadalmi-technikai feltételek között.
  • (b) A nyílt adatokra vonatkozó politikai döntéshozatali hatások. A jövőbeni vizsgálatoknak meg kell vizsgálniuk a nyíltadat-politikák végrehajtásának közvetlen és közvetett hatásait.
  • (c) A nyílt adatokra vonatkozó politikaalkotás több szereplő szempontjából. A politikai folyamaton belül vizsgálva, a több szereplő szerepeire és tevékenységeire összpontosító tanulmányok jelentős lehetőségeket kínálnak, hogy többet tudjunk meg a különböző kulturális, jogi és intézményi tényezőknek a nyílt adatokkal kapcsolatos politikai döntéshozatalra gyakorolt ​​összehasonlító hatásáról.

Forrás:
Open data policy-making: A review of the state-of-the-art and an emerging research agenda; Open data policy-making: A review of the state-of-the-art and an emerging research agenda; Anneke Zuiderwijk, Charles C. Hinnant; Information Polity; vol. 24, no. 2; pp. 117-129; DOI https://doi.org/10.3233/IP-190160; 2019

A bejegyzés kategóriája: adatpolitika, digitális köz-igazgatás, szakirodalom
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.