A Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület a Nemzeti Digitalizációs Stratégiában (2022-2030)

„…7.1.2. Civil szereplők

A legfontosabb civil / szakmai szereplők a digitalizáció területén:

  • Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)
  • Az IVSZ a legnagyobb érdekképviseleti szervezet az IKT szektorban Magyarországon. Alapdokumentuma szerint a Szövetség célja az információs és kommunikációs technológia szakterület fejlődésének, megismertetésének elősegítése, a tagszervezetek szakmai, iparági érdekeinek hatékony képviselete, továbbá az infokommunikáció, digitalizáció hazai és nemzetközi elismertségének növelése, valamint IKT kutatás-fejlesztés és innováció elősegítése, támogatása és végzése.

  • Hírközlési Érdekegyeztető Tanács
  • A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) a Magyarországon működő elektronikus hírközlési szolgáltatókat tömörítő legnagyobb érdekképviseleti szervezet. Tagjai között az összes Magyarországon működő, jelentősebb távközlési szolgáltató, illetve a kisebb szolgáltatókat tömörítő érdekképviseleti szervezet megtalálható. Célkitűzése olyan támogató környezet kialakítása, amely lehetővé teszi a legmodernebb technológiák alkalmazását és a legmagasabb színvonalú szolgáltatások nyújtását a felhasználók megelégedésére. A HÉT 2002 óta folyamatosan a magyar hírközlési piac működési feltételeinek javításán dolgozik stratégiai partnerségben a kormányzattal. Küldetésének és egyik legfontosabb feladatának tekinti az iparági egyeztetések lebonyolítását, a szakmai konszenzus kialakítását és a magyarországi digitalizáció katalizálását, illetve ennek előnyeinek mind szélesebb körű terjesztését.

  • Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér)
  • Az Egyesület alapszabály szerinti célja a társadalom érdekképviselete abból az okból, hogy a közszférában megvalósuló informatikai fejlesztések a társadalom érdekeit szolgálják.
    Ennek érdekében az Egyesület:
    * az ország információs és tudásalapú fejlődésével, fejlesztésével kapcsolatban kutatási és tájékoztatási feladatokat lát el;
    * a társadalmi érdekek képviselete céljából a közszférában megvalósuló informatikai fejlesztéseket véleményezi, megismerteti a közvéleménnyel, azzal kapcsolatban módszertani ajánlásokat fogalmaz meg;
    * az informatikát érintő jogszabályalkotásban véleményt formál, ezt kommunikálja;
    * segíti a határon túli magyarok bekapcsolását az információs társadalomba.

    Egyéb infokommunikációs fő fókusszal rendelkező szakmai szervezetek:

  • Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE)
  • Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ)
  • Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MHKSZ)
  • Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület
  • Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT)
  •  
    Természetesen számos egyéb általános társadalmi, gazdasági vagy közigazgatási fókuszú szakmai és érdekképviseleti szervezet is van Magyarországon, amely a digitalizációt kiemelten kezeli, közülük a legfontosabb és legnagyobb a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, amely dedikált informatikai kollégiummal is rendelkezik, illetve a Modern Vállalkozások Programját is koordinálja…”

    Forrás:
    Nemzeti Digitalizációs Stratégia (2022-2030); Miniszterelnöki Kabinetiroda; 2022. december 5.

    A bejegyzés kategóriája: digitális kormányzat, közigazgatás -- magyar, művelődés, társadalom, technika
    Kiemelt szavak: , , , , .
    Közvetlen link.