A minisztériumok létrehozása és megszüntetése

„A hivatalba lépő miniszterelnök olykor átrendezi a minisztériumokat. Az új kutatás ennek költségeit próbálja meg kideríteni.
A kormányhivatalok létrehozása és megszüntetésének közvetlen költsége 15 millió fontnál kezdődik, és elérheti a 34 milliót is, ha beleszámítjuk a termelékenység csökkenése, ami annak a következménye, hogy az alkalmazottaknak alkalmazkodni kell az új szervezethez.
A szakpolitikai területek mozgatása a minisztériumok között, vagy teljesen új minisztériumok létrehozása a miniszterelnöki hatalom egyik alapvető tényezője. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a legfrissebb változások jó része kellő megfontolás nélkül történt, és bizonyos esetekben sokkal több volt a ráfordítás a nyereségnél.
A tanulmány azt állítja, hogy bár egy minisztérium létrehozása hasznos lehet, ha egy kiemelt fontosságú kérdésre összpontosít vagy összekapcsolja a kapcsolódó szakpolitikai területeket, de a legtöbb esetben a változásnak politikai és nem szakmai oka van. Ezek a változások zavart okozhatnak, és az új szervezet létrehozásának gondja elvonja a figyelmet a kormány által megoldani kívánt problémától.”

Forrás:
Creating and dismantling government departments; Tim Durrant, Gemma Tetlow; Institute for Government; 2019. november 15.

A bejegyzés kategóriája: digitális köz-igazgatás, közigazgatás -- külföldön, szakirodalom
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.